Пресконференция относно проект за подобряване управлението на отпадъците на територията на Столична община

 

На 30 ноември (сряда), от 10:00 ч., в зала 5 на  ул. „Московска“ № 33, ще се състои встъпителна пресконференция, свързана с  пилотен проект на Столичната община – BGENVIRONMENT-3.002-0011 – „Подобряване на управлението на отпадъците на територията на Столична община чрез реализиране на пилотен проект за три общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъците“ – „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Партньор по проекта е "Интернейшънъл дивелопмънт Норвегия", част от Фондация SINTEF, най-големият институт за научни изследвания в Скандинавия.

В рамките на проекта ще се изградят и поддържат 3 схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци:

► хранителни биоотпадъци на територията на кв. "Вердикал", район "Банкя";
► хранителни биоотпадъци на територията на кв. "Симеоново" и кв. "Драгалевци" в район „Витоша“;
► излезли от употреба автомобилни гуми на територията на Столична община.

Проектът ще обхване общо 1000 домакинства, по 500 от двата района, като целта е да се насърчи участието на гражданите в разделното събиране на тези три потока отпадъци, контрол и отчетност на процесите по събиране, транспортиране и оползотворяване на принципа на кръговата икономика.

Изпълнението на проекта ще въведе пилотно система за разделно събиране на хранителни отпадъци на принципа „от врата до врата“ с възможност за измерване на количеството хранителни отпадъци и последващо въвеждане на принципа „плати, колкото изхвърляш“ за  гражданите, живеещи в крайградските райони, която е широко разпространена в редица европейски страни.

Третата схема е фокусирана върху друг вид отпадък – излезлите от употреба автомобилни гуми. Ще се осъществи система на доброволно донасяне на отпадъците стари гуми (bring system) и  последващото им раздробяване.

Целта на събитието е запознаване на обществеността и в частност домакинствата с дейностите и целите по проекта.

 

28.11.2022