Премиера на спектакъла "Анна – непоправимата", реализиран с подкрепата на Столична програма "Култура"

Спектакълът "Анна – непоправимата" ще бъде представен премиерно на 19 април от 19:00 ч. в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Режисьор на постановката е Надя Панчева, а в ролите са актрисата Невена Калудова (Анна Политковская) и Владимир Солаков. Продуцент на постановката е Кремена Димитрова, която загатва, че премиерата ще предложи провокации и неочаквани за публиката моменти. Целта на екипа е да достигне до откровен диалог за свободата на словото и силата на гражданската позиция в съвременния свят.

Посланието може да бъде разпознато и в краткия откъс от спектакъла: "Враговете на държавата се делят на две категории: такива, които можем да вразумим, и такива, които не сме в състояние да превъзпитаме. С последните не е възможно да се води диалог и това ги прави непоправими. Държавата трябва да предприеме действия и да премахне от територията си непоправимите."
Защо жертвата на Анна Политковская е толкова важна за свободата на словото? Какво означава свобода на словото в условия на война или политическа криза? Кои са общовалидните послания на моралния избор на Анна Политковская? Каква е връзката между журналистиката и хуманизъм? Защо истината е по-важна от вземането на позиция? – на тези въпроси дава отговор спектакълът.

Спектакълът представя атрактивнa визуална среда, с мапинг и мултимедия, както и специална скулптурна конструкция. Художник е Ясмин Манделли, композитор – Христо Намлиев. Представлението се реализира в партньорство с галерия "Етюд".

Спектакълът "Анна – непоправимата" е реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма "Култура". Следващите представления са на 15 май и 5 юни.

19.04.2024