Прекланяме се пред делото на Апостола на свободата – Васил Левски

На 19 февруари се навършиха 150 години от гибелта на Васил Левски. През целия ден хиляди хора се поклониха пред делото на Апостола на свободата.

„С „левския“ скок на Васил Иванов Кунчев България се възправя отново на картата на историята.

С „неговото слово – сладко и опасно“ се възражда стремежът към свободна България, гради се дума по дума и дело след дело иконостасът на българското родолюбие, пред което всеки от нас коленичи“ – написа кметът на София Йорданка Фандъкова в своята фейсбук страница.

Заветът му – това е дълг и чест, дела и вяра, защото както пише в апостолските послания, „както тялото без дух е мъртво, така и вярата без дела е мъртва.“

В храма „Света София“ бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, посветил се в служба на Отечеството си и като апостолите даде живота си за своите братя.

„Както пише Левски – всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес. Поклон пред паметта на Апостола – каза в думите си пред паметника на Васил Левски в София президентът Румен Радев.

Проф. Кирил Топалов, който произнесе слово, каза, че "който не разчита добре знаците на миналото, се загубва в лабиринта на настоящето си и няма бъдеще. Затова и Иван Вазов назова най-точно саможертвата на най-великия измежду българите като връх, от който виждаше духа към безсмъртието най-прекия път."

Сред присъстващите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев.

Фотограф: Аделина Ангелова