"През последните години изпълняваме най-мащабната модернизация на градския транспорт" – каза кметът Фандъкова

Кметът Йорданка Фандъкова поздрави делегатите на Общото събранието на Федерацията на транспортните работници към КТ  "Подкрепа"

"В условия на големи кризи, през които преминахме в последните години, не допуснахме да намалим градския транспорт и изпълнихме поетите ангажименти към работещите в транспортните дружества. Успяхме заедно да променим коренно обществения градски транспорт в София като изпълнихме най-мащабната модернизация." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес присъства на Общото събрание на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Председателят на ФТР към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов, който направи отчет за изпълненото през последните години, посочи, че в София са постигнати над 100% увеличение на заплатите благодарение на много добро социално партньорство. "Тези резултати дължим на добрия диалог със Столична община и кмета Йорданка Фандъкова" – каза Кирилов.

"Социалният диалог, който имаме със синдикатите – ФТР към КТ "Подкрепа", както и транспортния синдикат към КНСБ, е изключително важен" – посочи кметът Фандъкова.

"Модернизацията на градския транспорт е сред основните ми приоритети за града. 100% подменени тролейбуси, 90% обновени автобуси, както и над 120 електробуса, които се движат по линиите на градския транспорт. Построихме 42 км метро, което е 80% от метромрежата на София. През последните години изпълняваме най-мащабната модернизация на наземния транспорт и заедно със строителството на метрото това реално е истинската промяна в градския транспорт на София" – каза кметът Фандъкова.

По думите ѝ "направихме инвестиции за подмяна на транспортните средства, но най-важният фактор остават хората, затова въпреки всички кризи изпълнихме поетия ангажимент и успяхме да увеличим заплатите на работещите в четирите транспортни общински дружества.

Столичната община ще продължи да дофинансира транспортните дружества, ще заложи в своя бюджет необходимото финансиране, – заяви също Фандъкова. – В същото време очакваме и приемането на държавния бюджет, в който е необходимо държавата да изпълни своя ангажимент по закон и по европейски регламент" – посочи също кметът Фандъкова.

Йорданка Фандъкова поздрави ръководството на ФТР към КТ "Подкрепа" и пожела успех на всички работещи в синдикалната организация.

В знак на благодарност за добрия социален диалог кметът Фандъкова получи плакет от ръководителя на ФТР към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов. На събранието присъства и зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

 

25.04.2023