Постигнатите резултати от проекта за обновяване на публични пространства от централната градска част на София бяха представени на пресконференция

Постигнатите резултати от проекта за обновяване на публични пространства от централната градска част на София бяха представени на заключителна пресконференция. На събитието присъстваха представители на целевите групи по проекта – жители на столицата, на София-област, посетители, както и експерти и граждани.

По време на събитието от екипа за управление на проекта представиха целите, като беше поставен акцент върху стремежа към повишаване качеството на живот, осигуряване на достъп до основни услуги, подобряване на екологичната среда и развитието на района. Друга от основните цели е подобряване на условията и насърчаване на инвестиционната атрактивност и балансираното икономическо развитие на града и района. Според екипа за управление на реализцията на проекта е довела до благоустрояване на територии от централната градска част на София и свързването им в една обща система от градски пространства с идентичен градски дизайн като по този начин се повишава качеството на живот, подобрява се екологичната среда и достъпността за жителите на града и неговите посетители. Чрез извършените интервенции в градската среда в рамките на проекта се постига максимален синергичен ефект по отношение на инвестициите в обектите от образователната, социалната, културната инфраструктура и планираните мерки от интегриран градски транспорт и енергийна ефективност, отчетоха от екипа за управление.

Проектът „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от централна градска част в град София" се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът е в изпълнение на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFОP001-1.001-0002-C04/16.02.2018 г., сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община. Общата стойност на проекта е 46 688 675,43 лв., от които: БФП – 41 494 481,84 лв.,собствено финансиране – 5 194 193,59  лв.

18.12.2023