Поредна иновативна чешма беше монтирана до фонтаните пред Народния театър „Иван Вазов“ в София

Чешмата разполага със специални дюзи за разхлаждане и освен че ще утолява жаждата на софиянци в горещите дни, може и да ги разхлажда.

Такива чешми се използват широко във Виена, а вече и в София – в района на НДК до Билетния център и в район „Възраждане“.

„Към момента на територията на Столична община има 186 чешми за обществено ползване, които се поддържат както от кметовете по райони, така и от дирекция „Зелени системи“ и Общинско дружество „Паркове и градини“. От тях 80 са разположение в паркове и градини, реконструирани са 4 чешми – една в „Лагера“ и една в парк „Надежда“. В "Борисовата градина" възстановихме две чешми – едната до Обсерваторията и една до езерото с лилиите” – каза г-жа Билева. 

Зам.-кметът призова гражданите да бъдат отговорни и да пазят тези съоръжения, тъй като те често стават обект на вандализъм.

Г-жа Билева припомни и за всички положени усилия на Столична община за превръщането на града в по-зелен, чист и устойчив – от работата на водните съоръжения – фонтани, чиято цел е да охлаждат в летните горещини и да оросяват зелените площи, през иновативния модел на поливане с торби за напояване, до новата автоматизирана система за отпадъци, която се въвежда на територията на няколко големи квартала.

„Имаме много активна кампания, която дава своите резултати – градът е по-чист и по-приветлив, и вярвам, че това се вижда от жителите и гостите на София“.


 

04.09.2023