Площадът „Св. Александър Невски“ е новото пешеходно пространство, изпълнено по проект за обновяване на централната градска част

Проектът „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от централна градска част в град София" се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, приключи с официална церемония по откриването, която се състоя до храм-паметника "Св. Александър Невски".

По време на церемонията беше отчетено, че реализцията на проекта е довела до благоустрояване на територии от централната градска част на София и свързването им в една обща система от градски пространства с идентичен градски дизайн, като по този начин се повишава качеството на живот, подобрява се екологичната среда и достъпността за жителите на града и неговите посетители. Чрез извършените интервенции в градската среда в рамките на проекта се постига максимален синергичен ефект по отношение на инвестициите в обектите от образователната, социалната, културната инфраструктура и планираните мерки от интегриран градски транспорт и енергийна ефективност. Приключи поставянето на кашпи с озеленяване, обновено е осветлението на площад „Св. Александър Невски“, което е нова пешеходна зона на града.

Проектът е в изпълнение на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFОP001-1.001-0002-C04/16.02.2018 г., сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община. Общата стойност на проекта е 46 688 675,43 лв., от които: БФП – 41 494 481,84 лв., собствено финансиране – 5 194 193,59  лв. 

 


 

04.12.2023