Отчет на кмета на Столичната община Васил Терзиев

„Започвам отчета за третата седмица с информация за обстановката в София. И тази събота и неделя над 30 екипа на Столичната община и сметопочистващите фирми работиха без прекъсване, за да разчистят пораженията във всички квартали на града след интензивния снеговалеж. От 26 ноември до 3 декември в Хан Богров са извозени и депонирани 758 тона клони и дървен материал. По време на интензивните снеговалежи, за три дни, бяха получени близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, отколкото за цялата минала година." Това съобщи в своя Фейсбук кметът Васил Терзиев.

Столичният кмет съобщи също, че в централната градска част, основните транспортни коридори и трасета на градския транспорт, са почистени. Забавяне има в район „Илинден”. Приключва работата и в парковете в София. „Южен парк” 3 и „Борисовата градина” са обезопасени, извозването на клони там ще продължи и в следващите дни. Ето какво още свършихме с екипа ми през изминалата седмица.

Започна дългоочакваното разширение на третата линия на метрото. Новата отсечка ще минава през кв. „Слатина” и ще стига до „Цариградско шосе”. С нея се очаква трафикът да бъде намален с около 8 800 автомобила дневно, а качеството на въздуха в района да се подобри значително.

На 28-и бях гост на награждаването на победителите от Националната стипендиантска програма “За жените в науката”, за да връча една от стипендиите на д-р Росица Паунова от Медицинския университет в Пловдив.

Назначих временно изпълняващ длъжността „директор" на Общинското предприятие “Столично предприятие за третиране на отпадъци” (СПТО). Николай Савов поема управлението, след като миналата седмица се разделихме с досегашния директор поради установени недобри управленски методи и практики.

Уличното осветление в София беше тема на срещата ми в сряда (29.11.) със Столичния инспекторат, представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция", „Транспорт" и изпълнителния директор на „Улично осветление".

Възложих им да направят справка за всички неработещи лампи и да съставят план за действие за по-добро осветление в София. Обсъдихме как да подобрим и системата за подаване и реагиране на сигнали за неработещи улични лампи.
Същия ден заместник-кметът в направление “Зелена система, екология и земеползване” свика среща с временно изпълняващия длъжността „директор" на “Екоравновесие”, депутати, общински съветници, неправителствени организации, представители на БАБХ. Поводът – сигнали от граждани и репортажи за лошите условия за безстопанствени животни в общинската клиника и в един от приютите. Предстои посещение в клиниката и приютите и анализ на дейността на Общинското предприятие.

На 30 ноември представих пред Столичния общински съвет екипа от новите заместник-кметове на Столичната община и номинациите за останалите, на които им предстои да бъдат назначени. Представих и отчет за дейността на екипите на Столичната община и фирмите, ангажирани с почистването на София след снеговалежа.
По-късно същия ден бях гост на четвъртото издание на наградите за позитивна промяна и добротворчество – „Агент на промяната” 2023.

На 1 декември денят ми започна с още една церемония – откриването на конгреса на Европейската федерация по гимнастика, на който София беше домакин.
От петък влезе в сила нискоемисионната зона в т.нар. малък ринг на София, която забранява на автомобили от категориите M1 и N1 да преминават през него до 29 февруари 2024 г.
В петък поисках от всички фирми, които участват в почистването на града от клони и дървета, всекидневно да изготвят и предават доклади какво е свършено във всеки един район на столицата. Ден по-късно се срещнах с директорите на „Аварийна помощ и превенция” и Столичния инспекторат, за да ме информират за графика на почистване на клоните от улиците на града и сроковете на изпълнението му.

Вечерта на 1 декември спазих традицията и запалих светлините на Коледното дърво, което тази година е на различно място – новото пешеходно пространство в столицата — площад “Св. Александър Невски”. През целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.