Отличията "Златно перо" за принос към българската култура се връчват за 29-и път

Тържествената церемония "Златно перо" ще се състои за 29-и път на 21 май 2024 г. от 19:30 ч. в залата на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Тя се реализира с подкрепата на Столичната община и под патронажа на кмета на София Васил Терзиев. Партньори на събитието са Националният музикален театър, радио "Класик А" и Българската национална телевизия. Водещи на събитието ще бъдат оперната певица Гергана Николаева и журналистът от БНТ Симеон Иванов.

Изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Всеки един от 24-мата носители на приза има безспорни постижения в съответната област. Вече са ясни имената на 23-ма от тазгодишните лауреати на почетния знак:

1. Акад. Пламен Карталов, режисьор, оперен мениджър и педагог
2. Проф. Аксиния Джурова, културолог
3. Стефан Диомов, композитор
4. Проф. Боряна Ламбрева, пианист
5. Надежда Кутева, художник
6. Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала „Аполония”
7. Екипът на предаването "100% будни", БНТ
8. Мария Стефанова, актриса
9. Константин Илиевски, диригент и композитор
10. Екипът на уебсайт за култура и изкуство Impressio
11. Веселин Веселинов – еко-, джаз музикант и композитор
12. Иван Русев, скулптор
13. Маргарита Петкова, поетеса
14. Владимир Карамазов, актьор и фотограф
15. Aнелия Серафимова-Тодорова, хореограф
16. Яна Титова, актриса и режисьор
17. Владимир Зомбори, актьор
18. Дичо Христов-Дичо, поп и рок певец
19. Георги Калайджиев, цигулар и педагог, създател на проекта "Музиката вместо улицата"
20. Светослав Иванов, журналист, водещ на предаването "120 минути", bTV
21. Екипът на Чешки център в София
22. Любомир Денев-син, диригент и композитор
23. Кирил Мескин, скулптор.

Двадесет и четвъртият носител на "Златно перо" ще бъде определен от слушателската аудитория на радио "Класик А". Гласуването е в до 16 май 2024 г., включително, чрез формуляр за гласуване на https://radioclassica.bg/. Резултатите от вота на публиката ще бъдат обявени на самата церемония.

В програмата ще вземат участие Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова, Филхармония "Пионер" с диригент Любомир Денев-син, Младежки Брас бенд към НМУ "Любомир Пипков" с диригент Велислав Стоянов, младият виолончелист Дарин Ламбрев, лауреат на Националния конкурс "Кантус Фирмус", танцьори от клуба по спортни танци "Стил" с ръководител Анелия Серафимова, китарен ансамбъл към проекта "Музиката вместо улицата" – Сливен, поп певецът Дичо.

Призът "Златно перо" е учреден през 1996 г. от "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" като част от отбелязването на 24 май и с цел да се насочи общественото внимание към работата на творците, въплътили в своите произведения националния дух и ценности. Традиционен партньор на събитието е единственото ефирно радио за класическа музика в България – радио "Класик А".
"Чрез това отличие вече десетилетия наред отдаваме почит към труда, таланта и приноса на творците за утвърждаването на българската култура", споделя Васил Димитров, директор на "Кантус Фирмус" и учредител на почетния знак.

15.05.2024