Отваряме за движение новоизградения бул. “Ломско шосе“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

"От днес, 18 октомври, отваряме за движение новоизградения бул. “Ломско шосе“, който е стратегически обект за града, част от първостепенната радиална улична мрежа, градска магистрала." Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новоизграденият булевард е от метростнация „Ломско шосе“ до ул. “107“. Общата дължина, заедно с участъка по ул. “Обелско шосе“, е около 850 м.

На това място преди беше двулентова улица, а сега е шест лентов булевард, с изградена подземна инфраструктура. Изградени са две пътни платна по 10,50 м, средна разделителна ивица, източен локал с ширина 5 м и тротоари от 1,50 до 5 м. Изпълнено е ново ЛЕД енергоспестяващо осветление.

Изпълнението на булеварда е разделено на два етапа, като първият бе пуснат за движение през пролетта. Вторият етап започна през април тази година и обхваща трасето между кръстовището с „Обелско шосе“ и кръговото кръстовище при метростанция „Ломско шосе“.

"При първия етап нямаше забавяне, вторият етап определено има забавяне, предстои уточняване колко точно е забавянето, но санкцията е сериозна – 20 000 лв. на ден, – посочи столичният кмет. – До този момент изпълнителят ще бъде санкциониран с 600 000 лв. за забавяне" – каза още кметът Фандъкова.

"Предвижда се да бъде изградено и разширението на бул. “Ломско шосе“ до "Околовръстен път", за което се процедира Подробен устройствен план. Има осигурено финансиране, – посочи кметът Фандъкова. – Очаквам, че следващият Общински съвет ще приеме План". 

„Ломско шосе“ е от основните входящи артерии на София и разширението на булеварда е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между всички квартали по протежението му и за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града.

Кметът Фандъкова съобщи, че се очаква разрешение за строеж за още един обект в район "Връбница". Това е вторият надлез на "Бакърена фабрика". Избран е изпълнител, има финансиране, проектът е готов и се очаква разрешение за строеж.
 

Фотограф: Аделина Ангелова



18.10.2023