Организация на движението във връзка с провеждане на света литургия, опело и литийно шествие по повод кончината на Негово Светейшество Неофит, Български патриарх и Софийски митрополит

В събота, 16 март, във връзка с кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит, ще бъде отслужена заупокойна света литургия, опело и ще се проведе литийно шествие.

В 09:30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11:00 ч. – опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. От 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ ще започне литийно шествие до Митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните останки на Патриарха ще започне от площад „Свети Александър Невски“ и ще следва маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария-Луиза“ до храма „Св. Неделя“.
Шествието ще минава в крайната дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Въвежда се организация на движението:
От 03:00 часа до приключване на траурната церемония на 16.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- на всички паркинги на пл. „Св. Александър Невски“;
- на ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;
- на ул. „15-ти ноември“;
- на ул. „Московска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дунав“;
- на ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“;
- на ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Александър Невски“;
- на ул. „Париж“ между ул. „Московска“ и ул. „Врабча“;
- ул. „Съборна“ между ул. „Леге“ и пл. „Света Неделя“.
От 07:30 часа на 16.03.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:
- по ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;
- по ул. „Московска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дунав“;
- по ул. „15-ти ноември“;
- по ул. „Дунав“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“;
- по ул. „11-ти август“ между пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Врабча“.

При преминаването на шествието е възможно спиране и ограничаване движението на пътни превозни средства, както и в района на пл. „Света Неделя“, по ул. „Съборна“, ул. „Леге“, ул. „Позитано“ и ул. „Алабин“, което ще се извърши поетапно по преценка на „Пътна полиция“ – СДВР.
Гражданите, които искат да присъстват на заупокойната литургия, ще могат да влязат от ул. “11-ти август“ и от ул. “15-ти ноември“, където ще бъдат организирани контролни пунктове.

Охрана и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища осигурява Столичната дирекция на вътрешните работи.

15.03.2024