Организация на движението във връзка с провеждане на „ЕКИДЕН Щафетен маратон 2023“

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- От 08:00 часа на 05.09.2023 г. до 07:00 часа на 06.09.2023 г. на паркинга моста пред Националния стадион „Васил Левски” – 2 (две) броя паркоместа;
- От 07:00 часа до приключване на мероприятието на 06.09.2023 г. на паркинга на моста пред Националния стадион „Васил Левски”.

От 07:30 до 13:30 часа на 06.09.2023 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
- Ул. „Ген. Гурко” в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”;
-  Ул. „Любен Каравелов” в участъка между ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”;
- Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фр. Нансен”;
- Бул. „Драган Цанков” в участъка между ул. „Митрополит Кирил Видински" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”;
- Южното пътно платно на бул. „България” в участъка между бул. „ Черни връх” и бул. „Акад. Ив. Гешов”;
- Бул. „Черни връх” и ул. „Проф. Фр. Нансен” в участъка между бул. „Свети Наум” и бул. „Васил Левски”;
- Бул. „Пенчо Славейков” в участъка между бул. „България” и бул. „Витоша”;
- Транспортния тунел на НДК, участъка, водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” (бившето трасе на трамвай № 6).

От 04:30 до 14:00 часа на 06.09.2023 г. частично да се променят маршрутите на  автобусни линии №№ 72, 75, 76, 505, 94, 204, 604, електробусни линии  №№ 9, 84, 184 и тролейбусна линия  № 7, както следва:
Електробусите от  линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”) ще се движат от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си.
Превозните средства ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50,00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока пл. „Орлов мост“.

► Автобусите от  линия № 72 ще се движат, както следва:
- в посока ж.к. „Западен парк” от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута;
- в посока "Плиска" от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, надясно по ул. „Шипка“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50,00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусите от линия № 75 ще се движат по скъсен маршрут от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“).
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на 40 метра след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.

Автобусите от линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”) ще се движат  от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11.

► Електробусите от линии №№ 84, 184 и автобусите от линия № 505 (в посока ул. „Ген. Гурко“) ще се движат  от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си.
Електробусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл. „Орлов мост“ (за автобусни линии №№ 9, 72, 75 и 213).

 Автобусите от  линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“) ще се движат  от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, наляво по бул. “Джеймс Баучър”, надясно по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до "Студентски град".
Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“ на 60,00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.

 Автобусите от линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”)  от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, надясно по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11).

► Автобусите от  линия № 604 ще се движат, както следва:
- в посока институт „Пирогов” от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, надясно по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута  си;
- в посока гара „Искър” от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11).

Скъсява се маршрутът на тролейбусите от линия № 7 (в посока ж.к. „Гоце Делчев“), като те ще движат до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Патриарх Евтимий“ (кино "Одеон").

04.09.2023