Нова детска градина и основно училище да бъдат изградени в кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“

„Нова детска градина и основно училище да бъдат изградени в кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ – гарантираме това с приетия днес Подробен устройствен план. Теренът принадлежи на Българската православна църква, към която сме отправили молба, части от имота да бъдат предоставени на Столична община за изграждане на общинско училище и детска градина. Очакваме скоро, след приемането на Подробния устройствен план, да получим и тяхното разрешение.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ е един от новите квартали, в който живеят много млади семейства, в които, за съжаление, общината не притежава общински терени, които могат да бъдат използвани за строителство.
До терена, на който ще бъдат изградени училището и детската градина, се предвижда изграждането и на метростанция от Втората метролиния.

"Благодарение на съвместната ни работа с екипа на Българската православна църква очаквам да осигурим 3 терена за училища и детски градини в кварталите с най-голяма необходимост" – посочи също столичният кмет. Това са:
► 11,8 дка в „Манастирски ливади-изток“ за училище – планът вече е приет;
► 22,5 дка във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, от които 16,6 дка за училище и детска градина – приет план;
► 15,4 дка в „Кръстова вада“ за детска градина, училище и обществено обслужване – издадена заповед за изработване на подробен план.

 

 

15.06.2023