Никола Паскалев от София спаси Богоявленския кръст във водите на езерото в ж.к. “Дружба“

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова се проведе Богоявленският водосвет при езерото в ж.к. “Дружба“, където 21-годишният Никола Паскалев спаси кръста. Във водите на езерото се хвърлиха общо 48 мъже, на възраст между 18 и 82 години, а сред тях бе и кметът на район „Илинден“ Иван Божилов.

На ритуала присъстваха кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, негови колеги от други столични райони, общински съветници и много граждани.
Богоявленският водосвет бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.
Никола е студент във Великобритания. Той пожела на всички българи да са здрави и успешни.

Кметът Фандъкова поздрави всички именици за техния празник и им пожела здраве. "Тук сме, за да измолим здраве, мир и благоденствие за всички" – каза също Йорданка Фандъкова.

За организацията на мероприятието и спазването на реда край езерото се грижеха екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" с директор Красимир Димитров и полицията.


Кметът Фандъкова присъства и на водосвета на Бойните знамена, отслужен от западно- и средноевропейския митрополит Антоний. Тържественият водосвет се проведе пред храм-паметника „Александър Невски“ и паметника на Незнайния войн. На събитието присъстваха също и президентът на Република България Румен Радев, министри, депутати, представители на военно-патриотичните съюзи, общественици, граждани.


Фотограф: Аделина Ангелова


06.01.2023