Никола Барбутов взе участие във форума „Изкуственият интелект и новата европейска правна рамка“

Форумът бе организиран от Холандския Алумни Клуб и Холандската търговска камара и в него взеха участие Н. Пр. Саймън ван дер Бург – посланик на Кралство Нидерландия, и Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, представители на бизнеса и студенти. Събитието се проведе в „Дома на Европа“.
По време на дискусията бяха обсъдени предизвикателствата, които  поставя пред бизнеса изкуственият интелект,  етичните съображения и новата граница за авторското право.

„Развитието на изкуствения интелект ни поставя пред нови предизвикателства, но дава и много нови възможности" – каза при откриването на форума Никола Барбутов. Той посочи като приоритет на екипа на Васил Терзиев дигитализацията на системите в администрацията на Столичната община, както и защитата на информацията и личните данни. "Трябват ни закони и европейски директиви, практики, които да ни насочват в процеса на въвеждане и безпроблемно използване на бързоразвиващите се технологии, базирани на изкуствения интелект, – посочи още той. – Столичната община работи по дигитализиране на архивите на институцията, както и по създаването на чатбот, с помощта на който да се улесни предоставянето на информация и да се гарантират по-добри услуги за гражданите и районните администрации."

„Изкуственият интелект не се интересува от границите. Ето защо трябва да работим заедно в рамките на ЕС – европейските и национални институции, частния сектор, университети и други заинтересовани страни, за да сме сигурни, че всички спазват едни и същи правила" – подчерта посланик Саймън ван дер Бург .

19.04.2024