На площад „Вацлав Хавел“ ще бъде поставена скулптурата „Сърцето пътува“

С решение на Столичния общински съвет на площад „Вацлав Хавел“ в София ще бъде поставена скулптура „Сърцето пътува “.  Инициативата е на гражданската организация „Софийски дискусионен форум“ и е в памет на Вацлав Хавел. Изработването на скулптурата е поверено на  чешкия скулптор Курт Гебауер. Проф. Гебауер е личен приятел на Вацлав Хавел и автор на организацията на пространството и скулптурата „Сърце за Хавел“  в пиацетата на Народния театър в Прага.

От 2020 година пространството между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ , ул. "Шипка“ и ул. „Проф. Асен Златаров“ носи името на Вацлав Хавел. Осъщественият от район „Средец“ проект за обновление на площада го превърна в средище за малки градски събития – концерти, изложби, театрални представления. Пространството ще бъде допълнено от скулптурата, която ще бъде поставена в подножието на съществуващия ясен.

Предложението бе внесено от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков и зам.-кмета на Столичната общини в направление „Образование, култура, наука и културно многообразие“ Яна Генова.

16.05.2024