Над 360 сигнала за паднали клони и дървета са отработени от екипите на Столичната община и СД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Над 360 сигнала за паднали, прекършени клони и дървета са отработени в рамките на деня, 27 ноември 2023 г., от екипите на Столичната община и СД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
„Работихме в синхрон между Столичния испекторат, районните кметове, аварийните екипи и Пожарната“ – заяви столичният кмет Васил Терзиев. Той благодари на всички, които „буквално не спаха последните повече от 48 часа, за да можем да отпушим града.“ Тази седмица ще бъде направена обща среща, съобщи също Терзиев, на която ще „оценим кое направихме добре, кое не, за да бъдем още по-ефективни, когато имаме подобна екстремна ситуация, и да бъдем още по-адекватни в реакцията си.
По разпореждане на кмета на София всички столични райони имат задача да направят огледи и да предприемат мерки за разчистване на падналите дървета. В извозването на пречупените клони в кварталите са ангажирани и фирмите за сметосъбиране.

В рамките на днешния ден екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ заедно с доброволци са отреагирали на повече от 50 сигнала, като в работата са използвани и специализирана техника и две вишки. Аварийните екипи на общината са непрестанно на терен. Дирекция „Зелена систма“, Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ са отработили 167 сигнала за пречупени клони, дървета в паркове, градини и улици. В дейностите участват и два камиона на Столичното предприятие за отпадъци, които са оборудвани със специална техника за събиране на клони.

Започна и разчистването на трасето на трамвайна линия № 10 от общинското предприятие „Общински земи и гори“, които работиха основно по отстраняване на клони и дървета покрай контактно-кабелната мрежа на ул. „Вишнева“.
Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е реагирала на повече от 50 сигнала. Работата продължава и през нощта.
Събраната дървесина се извозва в инсталацията в „Хан Богров“, където от нея ще бъде произведен компост за обогатяване на зелените площи и парковете на града.

През днешния ден продължи ѝ почистването на вътрешноквартални улици в града. Преди обяд екипите извършваха обработки в районите "Средец", "Витоша", "Нови Искър", "Кремиковци", "Триадица", "Илинден", "Надежда" и "Красна поляна", а след обяд в "Сердика", "Слатина", "Панчарево" и "Витоша". Опесъчен е и пътят в Природен парк "Витоша", кв. "Бояна" – Златните мостове.
Столичният инспекторат извършва постоянен контрол на изпълнените дейности на почистващите фирми. За некачествено изпълнение на дейностите по почистване през двата дни са наложени санкции в размер на около 120 000 лева. Те са за непочистени улици и спирки на градския транспорт.



 

 

28.11.2023