Надежда Бачева: До месец в София ще открием първия Дневен център със заместваща грижа за хора с увреждания

"До месец в София ще бъде открит първият Дневен център със заместваща грижа за хора с увреждания". Това заяви в студиото на "България сутрин" по България он ер Надежда Бачева, заместник-кмет на Столичната община (СО) в направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания". В момента текат довършителни работи в центъра, сформира се и екипът. "В зависимост от уврежданията на хората грижите ще бъдат различни. Обикновено с тях работи социален работник, педагог, арттерапевт, кинезитерапевт, ако е необходимо. Всички аспекти от заместващата грижа ще бъдат покрити. Разбира се, те ще имат нужда и от медицински специалисти, ще бъдат осигурени и такива", подчерта заместник-кметът.
Откриването на дневния център е нещо дълго чакано от родителите и близките на хората с увреждания и ще бъде от изключителна полза за тях, защото в него ще се подпомага и процесът на интеграция. Чрез достъп до грижи и подкрепа тези хора могат да подобрят своето физическо и психическо състояние и дори да постигнат по-висока степен на независимост.

Подготвя се и още едно облекчение, то е насочено към децата от центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи от 16 до 25 години. Утре на заседанието на СОС ще бъде разгледано предложението тези деца да бъдат освободени от такси при посещението си във всички културни институции и Зоологическата градина в София. Предложената промяна е своеобразно надграждане на идеята на Симеон Ставрев, общински съветник от ПГ "Демократична България – Обединение", който в началото на 2024 г. предложи децата от 25-те центъра в София да бъдат освободени и от такси при посещението си в спортни комплекси. "Финансовият ресурс за освобождаването на децата от такса няма да е много голям. На територията на СО има 25 центъра с по около 10 деца във всеки, така че това не би било проблем да се покрие финансово от бюджета", отбеляза Надежда Бачева.

Отново утре се очаква общинските съветници да подкрепят предложението Столичната община да продължи грижата за 12 деца бежанци без родители. До 30 април те са били настанени в Център от семеен тип, финансиран по европроект. "До момента се грижехме за тях заедно с БЧК и Върховния комисариат за бежанците към ООН и докато това стане държавно делегирана дейност, надявам се това да стане скоро, предложението ни е Столичната община да поеме грижата за тези деца", заяви още Надежда Бачева в сутрешния блок на България он ер.

17.05.2024