Наградите ИКАР 2023 се връчват в Световния ден на театъра – 27 март


За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март – Съюзът на артистите в България връчва Националните награди за сценични изкуства ИКАР. По традиция церемонията се провежда в Народния театър "Иван Вазов" от 19:00 часа.

Водещ на събитието ще бъде актьорът Филип Аврамов. Специална изненада за публиката ще поднесат музикантите от група Cinga manga funk, в програмата ще участват и Сирма Добрева и трупа "Канетикс".

Церемонията ще се излъчи пряко от 19:00 часа по БНТ2 и на запис на 28 март от 22:00 часа по БНТ1. Билети за събитието се продават на касите на Народния театър, като всички приходи от билети постъпват в Здравния фонд на Съюза на артистите в България.

Мотото на 18-тото издание на Софийския театрален салон е „Избери театъра“. Тазгодишната визия на плаката показва този избор. Театърът е олицетворен чрез архивна снимка на актьорите Ружа Делчева и Апостол Карамитев от спектакъла на Народния театър „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, постановка Филип Филипов, сезон 1957 – 1958 г. Върху изображението все още седят следите от „разкъсани“ рекламни и политически съобщения и плакати, с които е пренаситено днешното обществото. Затова тази година Наградите ИКАР призовават всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече – в изкуството.

Церемонията е част от 18-тото издание на Софийския театрален салон в Календара на културните събития на Столичната община и се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община.

27.03.2023