Мирослав Боршош: Фондация „Културни перспективи“ и Столичната община отново подпомагат талантливи млади артисти с Национална стипендия „С усилия към звездите“

 

„За четвърта година с Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепим млади и талантливи хора в областта на изкуствата. Идеята на оперната прима Ина Кънчева и нейната фондация за финансова и менторска поддръжка дава голям шанс за развитие на артисти в областта на визуалните изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс, а за първи път тази година – и в дигиталните изкуства. Инициативата, припозната от Столичната община от самото начало, предоставя възможност на младите да се учат от авторитетни ментори, дава им сцена за изява и вяра в избрания път“, коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Български артисти до 30-годишна възраст могат да кандидатстват онлайн на https://culturama.art/apply.html до 25 декември 2022 г. 

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти с доказан потенциал. Подкрепата, която всеки избран стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл, се развива в няколко направления: работа с ментор в продължение на една година; осигуряване на бюджет, покриващ разходите за творчески проект на кандидата; участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивал CULTURAMA.
"Тазгодишната визия на национална стипендия „С усилия към звездите“ e вдъхновена от обединяващ символ за нашата фондация. Концертният роял е сред най-ярките ни проекти и важна придобивка за клавирното изкуство в България. Пречупихме образа му, за да се освободим от познатото и да посрещнем необикновеното. Така разкрихме нови светове и нови перспективи.“, споделя оперната певица Ина Кънчева.

Първите три издания на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепиха общо шестнадесет млади таланти в петте области на изкуството и осъществиха ключова подкрепа за някои от селектираните финалисти. Всички те бяха представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси в рамките на ежегодния фестивал на изкуствата CULTURAMA, продуциран от фондация „Културни перспективи“. Стипендиантите от първото издание поставиха театралното представление „Нарцис и Ехо“ на сцената на Драматичен театър – Пловдив, а след това спектакълът беше изнесен на сцената на Театър „Азарян“.
Ментори в различните издания бяха Георги Господинов, Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Правдолюб Иванов, Капка Касабова и Красимира Стоянова.

Подробна информация за Национална стипендия „С усилия към звездите“ е публикувана на: https://culturama.art/about-us.html.

05.12.2022