„Една ярка на цветове, персонажи и сюжети експозиция, която проследява 60-годишното творчество на Румен Гашаров, ни предлага Софийската градска художествена галерия", коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който присъства на откриването на изложбата и разговаря с автора.

"Бруто – нето" проследява промените в живописта на Румен Гашаров през годините – от ранните творби, в които реалността вече е поставена под съмнение – до негови знакови мащабни платна. Тя представя на публиката и най-вече на младите зрители тематичния кръг на този ярък творец, в който основно място заема малкият човек. Тема, която последователно защитава и досега. Живописта на Румен Гашаров през годините е будила различни спорове – за пристрастието му към кича, за вкуса му към гротеската, за отношението му към масовата култура и „градския фолклор“, за смисъла на неговите картинни послания. Но в полето на интересите му остават градските мотиви, фигуралните композиции, женските персонажи и натюрморти, в които човекът е в центъра на неговия свят. На преден план винаги излиза концепцията на художника за човека и за отношението му към предметите и визуалната среда. Животът на предметите, които носят следата от човешкото, е това, което го интересува. В картините му присъстват предмети от бита – бродерии, ковьорчета, афиши, картички и други разновидности на попкултурата – включени като колажи направо в живописта, умело нарисувани и втъкани в ново единство. Творчеството му продължава да интригува с иронията и особеното чувство за хумор, с богатата ерудиция, с наивизма, с теми, които и днес се оказват актуални.

В експозицията са включени над 90 творби, сред които и знакови произведения: „Час пик“ (1979), „Спирка по пътя“ (1966), „София – триптих“ (1989), „Централна гара“ (1987), „Служебен банкет“ (1984), „Синият манекен“ (1986), „Стрелбище“ II и III, „Семейство“ (1967) и др. За пръв път се показва и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа – от спонтанния момент на вдъхновение, скициран набързо, до прецизираните и добре обмислени композиции.

Изложбата може да бъде разгледана в СГХГ Sofia City Art Gallery до 12 февруари 2023 г.