Мирослав Боршош: Специална програма в междусрочната ваканция и Maker`s Day за децата изобретатели в "Музейко"

„Ако децата ви са изобретатели, изкушени са от Космоса, задават въпроси за заобикалящата ги среда – Общински културен институт Научен детски център "Музейко" ще им даде много отговори и приятни емоции в различните си програми. Свободните от училище дни и уикендът са изпълнени със занимания в „Музейко“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

На 2 и 3 февруари „Музейко“ ще заведе малчуганите в света на цветното биоразнообразие, ще им покаже как се храни листото и защо е важно да се подхожда с любов към природата. По-големите изобретатели (8+) ще имат възможността да направят дървена хранилка за птици в работилницата Maker Space. Могат да закупят билет и за най-краткия път от Земята до Космоса и да се разходят по Слънчевата система в Планетариума на „Музейко“.

Децата могат да се включат в следните дейности:

Работилница: КАН-КАН Пеликан
С предварително подготвени подръчни материали децата ще си направят хартиен пеликан. Докато майсторят, ще научат много интересни факти за птицата и колко е важно да се грижим за природата около нас.

Дейност за малките
Занимания за развиване на логическото мислене, моториката и разгадаване на загадки.

Забавна демонстрация: Как се храни листото?
Децата ще разберат, че водата има суперсилата да се катери и да се захваща за всичко наоколо, дори и за хартията.

Отворена артзона: Театър на клечка
Децата оцветяват и майсторят своите любими животни от хартия и подръчни материали, докато учат интересни факти за природата.

Maker Space: Хранилка за птици (8+)
Зимата и ранната пролет са най-трудните сезони за птиците, защото естествената им храна е оскъдна. Децата ще им помогнат като измайсторят дървена хранилка. С необходими указания и напътствия от екипа на „Музейко“ децата, освен че ще помогнат на природата, ще развият своята сръчност, креативно и конструктивно мислене.

Планетариум
Децата могат да стигнат до Космоса с някои от Програмите „Разходка в Слънчевата система“ и „Вълшебните съзвездия“.


Общински културен институт Научен детски център "Музейко" обявява 4 февруари за Maker`s Day за изобретатели.
Децата често задават въпроси: “Как работи това? А защо работи така? Аз как да го направя?” Те ще открият отговор на въпросите си, докато учат и творят самостоятелно – като истински изобретатели! Чрез напътствия от учителя и сетивно изучаване на заобикалящата ги среда в деня на програмата децата ще продължат да развиват двигателните си умения, креативност и способност да се концентрират. Малчуганите ще срещнат древното минало и близкото бъдеще със следните дейности:

Отворена артзона: Изкуството на японските киригами (6+)
Древна техника, при която се използва хартия и ножица за изработване на причудливи форми. По-малките сръчковци ще се научат как да създадат свой собствен триизмерен модел.

Ателие: Холограми (7+)
За по-големите денят ще се превърне в реалност от научнофантастичен филм, където всяко дете ще се запознае с явлението на “холограмата”.

Maker Space: Планери (8+)
С предварително подготвени подръчни материали и необходими указания в работилницата Maker Space ще се изработва макет на дървен планер.

Наука с поука: Привлича ме, не ме привлича
От северния до южния полюс на магнита – как функционира, къде в ежедневието го срещаме и за какво служи – ще отговорим в посочените часови диапазони отдолу.

Мейкърс дейност: Електрическа верига
С необходими насоки от екипа в комплект с батерия, електропроводна лента и диод ще бъде създадена електрическа верига.

Забавна демонстрация: Дъга в чиния
Един весел начин, по който малчуганите да научат интересни факти за цветове, как се получава дъгата и как да си направят своя…в чиния.

Планетариум
Пътешествие до Космоса с някоя от Програмите "Разходка в Слънчевата система" и "Вълшебните съзвездия"

Подробности за Специалните програми на Общински културен институт Научен детски център "Музейко" и възможностите за посещения ще намерите на: https://www.muzeiko.bg/bg.