Мирослав Боршош: Почитаме автора на националния ни химн

„Отбелязваме 160 години от рождението на Цветан Радославов, автор на националния ни химн. Блестящ ум, отказал преподавателска кариера в Европа, където завършва образованието си, за да се завърне в България и да обучава младите българи в западни и древни езици, психология, етика и логика. Голям учен и скромен човек, чието дело трябва да бъде по-добре изучавано днес“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош на церемония по поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Цветан Радославов. Възпоменателната плоча е разположена на сградата на ул. „Ангел Кънчев“ № 3, където Радославов е живял в малка мансарда.

Цветан Радославов е роден през 1863 година в Свищов, умира през 1931 година в София. През 1885 г. – по пътя към бойното поле в Сръбско-българската война – той композира песента „Горда Стара планина“, автор е и на текста ѝ.

Церемонията беше организирана от Община Свищов, Столичната община и Средно училище „Цветан Радославов“ – Свищов, което е единственото учебно заведение, носещо името на възрожденеца.

 


 

21.04.2023