Мирослав Боршош: Последният заснет портрет на Пикасо и още десетки впечатляващи фотографии в СГХГ ни водят в света на великия художник

„Изложбата ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин вече е в България. Можете да я разгледате в Софийската градска художествена галерия. Уникални фотографии, които надникват в творчеството и личния свят на един от най-влиятелните художници на XX век“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който разгледа изложбата, съдържаща над 86 творби, водещи ни през живота на големия артист в периода от 1951 г. до смъртта му през 1973 г. На 14 декември от 16:30 ч. в СГХГ ще се проведе лекция с д-р Хуан Абейо Хуанпере и Хосе Феликс Бенц Оливър, куратори на изложбата.

От 50-те години на миналия век Пикасо е установил истински работни отношения с определени фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин. През годините, в които го следват, двамата удивителни фотографи не само навлизат в неговото всекидневие и творчество, но разкриват отношенията в семейството, с близките и приятелите. 

Пикасо е един от най-влиятелните художници на XX век. През целия си съзнателен живот художникът не спира да рисува като постоянно се развива, преминава през различни художествени стилове. Пикасо има огромен принос за развитието на световното изкуство и е един от основоположниците на стиловете кубизъм и сюрреализъм. Този богат, динамичен и разнообразен творчески и житейски път е изпълнен с много срещи и раздели, с приятелства, любов и смърт. Поради това Пикасо е най-често сниманият художник.

Андре Вилер (1930 – 2016) е роден в Бокур, Франция. Случайната среща между Вилер и Пикасо на улица във Валорис през 1953 г., когато той спира художника, за да го снима, е началото на едно голямо приятелство. Вилер създава много портрети на художника и връзката им се развива в съвместна работа, правейки стотици изображения, базирани на фотографски експерименти.

Едуард Куин (1920 – 997) е роден в Дъблин, Ирландия. Едуард Куин има щастието да се срещне с Пикасо на вернисаж във Валорис през 1951 г. През следващите 20 години той кани Куин отново и отново в дома си, в студиото си и на екскурзии до плажа. По този начин Куин има възможността да улови на лента образи на непознатата и привлекателна страна на Пикасо. Приятелството им продължава до смъртта на Пикасо през 1973 г. Срещата с Пикасо оказва трайно влияние върху Куин както лично, така и по отношение на последващата му работа. Куин е автор на няколко книги и филми за Пикасо.

„ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин“ може да бъде разгледана в Софийската градска художествена галерия до 12 февруари 2023 г. 
 

13.12.2022