Мирослав Боршош: Открихме фестивал „Културама“ – празник на музиката

„Започва петото издание на фестивал „Културама“, който превръща столицата в сцена за среща между класическата и популярната музика. Множество концерти на открити пространства в града ни ще създадат истински празник на музиката, програмата включва и впечатляващи изложби, посветени на птиците – символ на тазгодишното издание на форума“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Той разгледа изложбата „Птиците – рай на земята“, представена в Галерия на открито на „Моста на влюбените“, заедно с оперната певица Ина Кънчева, организатор на „Културама“, и Н. Пр. д-р Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България и един от авторите в изложбата.

 

Фестивал "Културама" е част от Календара на културните събития на София.

България е една от най-богатите страни в Европа по отношение на разнообразието на птиците. У нас са установени над 400 вида птици и цифрата расте постоянно. Около 60 вида птици са селектирани и представени в експозицията „Птиците – рай на земята“, която може да бъде разгледана до 27 юни. Снимките са дело на двама изтъкнати фотографи на птици – Н. Пр. Мачей Шимански и Атанас Грозданов. Темата за птиците е развита в серия от лекции в Полския институт в София, прожекции на документални филми, изложби.

Сред имената на европейските и световни артисти, които ще чуем в "Културама", са французите Jean Boucault & Johnny Rasse, флейтистката Claire Marchal, парижкият квартет Ardeo, атрактивните пианистки от Duo Jatekok, бразилската група Roda Do Cavaco и български музиканти – сопраното Ина Кънчева, перкусионистите Василена Серафимова, Николай Иванов, Габриел Мишо, Деметра Анджалика и Георги Будинов.

Сред акцентите в програмата е проектът „Птиците – рай на земята“, който ще бъде представен на 20 юни на площад „Славейков“. В него Жан Буко и Джони Рас ще демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици видове птици. Тяхното участие е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „Ардео“ обогатява със своето фино музициране тази пъстра картина от разнообразен репертоар.

"Културама" ще представи концерта „Рамщайн на две пиана“ на Duo Jatekok, музикалната фиеста на Roda dо Cavaco, перкусионното шоу Drum Talk и др.

Петото издание на фестивала е в колаборация с Френски институт в България и тази година празнува La Fête de La Musique/Празника на музиката.

Програмата на фестивала е публикувана на: https://culturama.art/events.html