Мирослав Боршош: Каним публиката на три интересни изложби в Регионален исторически музей – София, Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и галерия “Васка Емануилова“

 

„Открихме три любопитни изложби! Експозицията „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“ в Регионален исторически музей – София разказва за високата образованост, многостранните интереси и дейности на интелектуалеца и твореца. „Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров" се отнася до приятелството и интереса на двамата художници към родния пейзаж и неговите характеристики. “Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” в галерията на РЦСИ “Топлоцентрала” е провокирана от скандинавската философия и търси визуални отговори на екзистенциални въпроси“ – разказа заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

И трите изложби бяха открити на 15 декември. Акцент в експозицията в Музея на София е възстановката на домашното работно пространство на Драган Тенев. Десетилетия той се труди в своята дневна в апартамента си на ул. „Цар Иван Асен II“ № 6 в столицата. Изложени са части от обзавеждането, предмети на изкуството, декоративни елементи, облекло и аксесоари от личния гардероб. Те, подобно на реалната обстановка в дома, съжителстват с пишещата машина на Драган Тенев и изписаните през годините на нея страници. Представени са неговата биография, личният и професионалният му свят, семейството и домът му, интересите му като читател, създадените от него произведения, архивът му с радио- и телевизионни сценарии, публикации от периодичния печат, фотографии и др. В дигитален вариант са показани писма, поздравителни картички и адреси, изпращани на Драган Тенев по различни поводи. Засегната е ролята му на водещ чрез подбрани моменти от първото предаване от поредицата „Минаха години“, излъчвано по Българската национална телевизия.
https://www.facebook.com/events/525371376178265?ref=newsfeed

„Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров" в галерия „Васка Емануилова“ показва двама емблематични представители на модерното българско изкуство, а Кирил Петров е окачествяван като едно от най-странните му изключения.
За Кирил Петров посвещава творби на крайдунавската равнина, „порива на вятъра, праха, вдигащ се зад някоя кола по виещия се селски друм, напуканата, зажадняла земя, прежурянето на слънцето и може би мириса на треви“. Скалистите възвишения на югозападния дял на Стара планина, където „пейзажът не се променя и винаги може да се рисува“, са вдъхновение за Васка Емануилова. Експозицията съставя карта на приятелското и творческото общуване между големия живописец и скулпторката, а е и повод да се отбележи 125-годишнината от рождението на Кирил Петров.
https://www.facebook.com/events/1685809991821180?ref=newsfeed

РЦСИ „Топлоцентрала“ представя изложба, озаглавена по цитат на датския философ-екзистенциалист Сьорен Киркегор. Припознавайки се в теорията на непонятността на заобикалящия ни свят, норвежецът Ларс Нордби намира корените на визуалното изкуство в скандинавската философия, която отвежда човешкото съзнание през полюсните чувства на отричане, ярост и любов.
В търсене на отговорите на екзистенциалните въпроси, които съществуват от зората на света, Нордби и художниците Радостин Седевчев, Беатрис Алексанян, Аудар Кантун и Йон Бенджамин Талерос започват да изграждат в “Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” своята представа за човека от същинската начална точка на всеки един обект – скелето. Визуалните артисти са поканени да отговорят на това, което представлява скелето на реалността на тъканите и да включат фотография и цифрови изображения като разширен поглед към дефектите на анатомичните характеристики на човечеството.

https://www.facebook.com/events/448381160671203?ref=newsfeed

         

16.12.2022