Мирослав Боршош: В Столичната библиотека открихме кът с украински книги

 

"Докато се приберат във възстановената си родина, украинските деца са и наши деца. В Столичната библиотека открихме кът с украински книги. Парченца от дома на майчиния им език" – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който откри „Украински книжен рафт“ в Столичната библиотека заедно с посланика на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко, директора на Столичната библиотека Юлия Цинзова и Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" на Столична община.

На „Украински книжен рафт“ са представени интересни издания за възрастни и деца, художествена и научнопопулярна литература от украински класици и известни съвременни автори, луксозни албуми, книги за историята и културата на Украйна. Тези издания на украински език ще могат свободно да се ползват както от читателите на Столична библиотека, така и от гражданите на Украйна и техните семейства, които временно живеят в България. Посолството на Украйна подари 123 нови ценни украински издания на Столичната библиотека в рамките на проекта.
„Украински книжен рафт“ („Українська книжкова поличка“) има в 20 страни по целия свят – в Австрия, Турция, Литва, Словакия, Швеция, Чехия, Франция, Холандия, Гърция, Латвия, Финландия, Йордания, Хърватия, Ливан, Япония, Белгия, Албания, Швейцария, Южна Корея и Полша. Проектът се реализира под патронажа на първата дама на Украйна г-жа Олена Зеленска.

 

20.12.2022