Минно-геоложкият университет в София стана част от инициативата „Зелен остров“

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване'' Десислава Билева и ректорът на Минно-геоложкия университет в София (МГУ) проф. д-р Ивайло Георгиев Копрев, откриха втория „Зелен остров“, част от инициативата „Заедно за чиста и зелена София“ по проект „Хранителна вълнà – овластяване на младежите за действия по климата“.

Десетки студенти, общински съветници и официални лица станаха част от зелената инициатива, която съвпада със Световния ден на околната среда, който се провежда под ръководството на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

„Искам да поздравя Минно-геоложкия университет за неговите усилия в грижа за околната среда. Усилията се виждат – имате собствен парк, развиват се проекти, насочени към чистотата на въздуха и околната среда, намаляване на въглеродния отпечатък – задачи, изключително важни за мен, за целия екип и за града“ – каза по време на откриването г-жа Фандъкова. „Продължаваме усилията за включването на гражданите и бизнеса в действията за подобряване на околната среда. Най- важните двигатели на политиката за опазване на околната среда и промяната в навиците,  това са младите хора, –  посочи столичният кмет. – Ето защо започнахме всички тези инициативи – от най-малките, там, където се формират навиците – детските градини и училищата – и продължаваме с университетите“ – допълни столичният кмет.

Тя припомни, че първият „Зелен остров“ стартира през април 2023 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). Целта е да се повиши ангажираността на гражданите, в частност младите хора, към устойчивите модели за екологично и приобщаващо градско развитие, както и да увеличи ангажираността към климатичните промени. "Зелени острови" от този тип ще бъдат изградени и в Лесотехническия университет, в Националната спортна академия, в Университета за национално и световно стопанство. Столичната община е инициирала и създаване на "Зелени острови"  в кварталите. Пилотните проекти са в район „Надежда", а от тази година се включват районите „Илинден“, „Връбница“ и „Овча купел“.

Пространството на "Зеления остров" включва оформен с цветя герба на Минно-геоложкия университет, разположени са контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на хранителни отпадъци и компостер за зелени отпадъци. От ОП „Възраждане“ са предоставили билки, с които е изградена и малка градинка.

„Благодаря за доверието, обещавам, че ще пазим този знак – изрисуван с цветя, защото е красив, защото е знакът на нашия Университет и защото вярваме, че този град, тази малка държава, може да стане по-добро място за живеене“ – каза ректорът на Университета проф. Копрев.

Зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева припомни зелените инициативи и проекти в детски градини и училища, пример за ангажираността на общината към прилагането на екологични политики.

„Заедно може да реализираме всичко това, което се случва в този красив и зелен град. За мен е важно, че хората се включват с личен принос и когато всеки един от нас направи нещо малко, усилията ще имат резултат. Радвам се, че подобни зелени идеи се приемат и се развиват все по-добре“ – каза г-жа Билева.

Като символ на обединените усилия на общината, бизнеса и научната общност кметът на Столична община г-жа Фандъкова посади три красиви дървета – чинари.

 



 

05.06.2023