Местните данъци за жилища и автомобили – с 5% отстъпка до 30 април

Столичани вече могат да плащат местните си данъци и такси, съобщиха от дирекция "Общински приходи". Първият софиянец е внесъл дължимия налог за жилището си тази сутрин в 8:33 ч., допълниха инспекторите. Данък МПС за регистрираните в София автомобили може да се плаща още от 6 януари.

Задълженията могат да се погасяват във всеки от районните данъчни отдели на София, чрез финансови посредници или онлайн на адрес https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf.

До 30 април собствениците на недвижими имоти и моторни превозни средства могат да платят годишните си данъци с 5% отстъпка, ако цялата сума се внесе наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци (за нея отстъпка няма). Ако сте решили да плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които трябва да го направите, са:

  • Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска;
  • Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

През миналата 2023 г. собствениците на имоти и МПС в София спестиха общо 6,4 млн. лв. като си платиха местните данъци до края на април. Това е общата сума на отстъпката от 5%, която се дава при плащане на пълния размер на годишния данък за недвижима или движима собственост до крайния срок 30 април. До тази дата задълженията за имотите си бяха внесли 757 666 собственици, а 227 544 души – за колите си, регистрирани в столицата. 

29.01.2024