Кристиан Кръстев: Спестихме до 20% от времето за пътуване на пътниците


„Спестихме от 7% до 20% от времето за пътуване на пътниците и подобрихме времето за почивка на водачите съобразно европейските стандарти“ – това сподели в социалните мрежи зам.-кметът по транспорт на столицата Кристиан Кръстев.


За изминалата година са ускорени разписанията на всички трамвайни линии в столицата. Времето за пътуване е подобрено и на 8 тролейбусни и 36 автобусни линии.

Равносметката на зам.-кмета по транспорт включва и 6 нови линии по нови направления – А68, А109, А110, Е73, ТБ3, ТМ27, като новата трамвайна линия № 27 генерира най-големия пътникопоток в София. Удължаването и оптимизирането на маршрутите по линии №№ ТМ1, А42, А44, Е60, А69 и А81, които правят несъществуващи до момента транспортни връзки.

"Последователната политика за достъпност на Природен парк "Витоша" е довела до 20 пъти повече пътувания, – по думите на Кристиан Кръстев. – Това допринася за подобряване на здравето и трудоспособността на гражданите и гостите на града. 

Подготвени са 46 нови проекта за организации в движението на светофари и кръстовища, които ще спомогнат движението, както на градския транспорт, така и на останалите участници на пътя. 

Започнахме внедряването на европейската практика за спирки "по желание" на 12 автобусни линии с цел по бързо пътуване, намаляване на разходите и вредните емисии" – споделя още той.

Всички нови линии и удължени маршрути са реализирани в рамките на транспортната задача, без натоварване на бюджета на София, чрез ежеседмични оптимизации и внедряване на динамични разписания, съобразно потока на пътници. Чрез оптимизациите през последните 2 години са спестени почти 10% от транспортната задача, които позволяват тези промени да бъдат направени, без да се излиза от параметрите на транспортната задача.

 

25.11.2022