Отбелязваме 151 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски“ организират възпоменателни събития по случай 151 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

В навечерието на 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски на 15 февруари от 13:00 ч. в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ Столичната община организира среща – разговор на ученици от столични училища с доц. д-р Алека Стрезова от Института за исторически изследвания към БАН.

На учениците от 1. СУ „Пенчо П. Славейков“ и 18. СУ „Уилям Гладстон“ ще бъде представена документалната изложба „Места на памет“, организирана от Българската академия на науките. Те ще имат възможност да гледат филма „Прослава на Левски“, заснет през 1931 г. от оператора Христо Константинов и съхраняван от Българската национална филмотека. „Прослава на Левски“ е първият документален филм за Апостола на свободата.  

На 19 февруари (понеделник) от 17:00 ч. в храма „Света София“ ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

От 18:00 часа пред Паметника на Апостола на свободата ще се състои възпоменателна церемония.


 Паметна вечер за Васил Левски

Район "Средец" организира паметна вечер по случай 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски, която ще се състои на 19.02.2024 г. от 18:30 часа в камерната зала на читалище "Славянска беседа – 1880" (ул. "Г. Раковски" 127).

В нея ще вземат участие с песни и рецитали деца от детски градини, ученици от училищата и читалищата на територита на район "Средец". Ще участват 18. ДГ "Детски свят", 12. СУ „Цар Иван Асен II”, 38. ОУ „Васил Априлов”, 7. СУ „Св. Седмочисленици", 6. ОУ "Граф Игнатиев", както и група за акапелно пеене към Студентско читалище „Св. Климент Охридски '1997", детска вокална група "Усмивки" към Национално читалище „Луи Брайл – 1928“ и младежка театрална формация „Студията" към Народно читалище "Славянска беседа – 1880".

Водещ: Здравко Димитров
Вход свободен.
Събитието се осъществява с любезното съдействие на НЧ „Славянска беседа – 1880“ и е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г.


Книги за Левски от личните библиотеки на Симеон Радев и Кирил Христов представя Столичната библиотека в документалната изложба „Васил Левски в София“

Столична библиотека отбелязва 151-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски с фотодокументална изложба в две експозиции и оригинална колекция от редки и ценни издания от Фонда на библиотеката, посветени на великия българин. В колекцията от книги са представени оригинални издания за Васил Левски от личните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, Петко Тихолов, Пенка Шишманова и др., списания от емблематичния Фонд на Детския периодичен печат до 1944 г., юбилейни периодични издания на къщата музей „Васил Левски“ в гр. Карлово, юбилейни листове и календари. Особен интерес представляват оригиналите на култови издания и книги с автографи:

  • Първият вариант на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, вестник „България“, г. I, бр. 22 от 12 август 1876 г.
  • Стоян Заимов „Васил Левски – Дяконът“, 1895 г., написан по повод откриването на паметника в София.
  • „Васил Левски. Сборниче за спомен на 25-год. от смъртта на Левски“,1898
  • Колекция на  Симеон Радев – „Лвски и Общи“, 1942 г. ,с автограф
  • Колекция на Кирил Христов – „Образът на Левски в българската поезия“ - с автограф, 1937 г.
  • Колекция на полицията – „Левски за себе си“, 1937 г. с печат
  • Колекция на ПеткоТихолов – „Левски в светлина“, 1943 г. с автограф
  • Колекция на Пенка Шишманова – „Васил Левски – Дяконът“, 1937 г.
  • Колекция на Орлин Василев – „Васил Левски“ с автограф, 1930 г .
  • книгата на Стефан Илчев с Протоколи на извънредната турска комисия – „Следственото дело на Васил Левски и негови сподвижници“, 1946 г.
  • кореспонденцията на Васил Левски чрез изследването на Иван Унджиев и Никола Кондарев „Васил Левски. Най-хубавите страници от писмата му“, 1948 г.

Изложбата „Васил Левски в София“ включва постери, представящи интересни факти за живота на Апостола: първото му посещение в София, адресите, на които е отсядал, софийските му сподвижници и съдиите в процеса срещу него, паметните места на Апостола в София – паметници, улици, институции, училища, носещи неговото име.

Другата част от изложбата под надслов „Дела трябват, а не думи“ преоткрива житейския път и делото на Левски с малко известни факти и представя образа на Апостола в изобразителното изкуство, както и множеството великолепни паметници на големия българин из целия свят.
Някои от емблематичните издания като  „Васил Левски – Дяконът“ на Стоян Заимов (1895), от колекцията на Кирил Христов - „Образът на Левски в българската поезия“ (1937), от колекцията на Симеон Радев - „Лвски и общи“ (1942) могат да се разгледат и прочетат в дигитален формат на сайта на Столична библиотека.

Откриването на изложбата ще се състои на 19 февруари 2024 г. от 11 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.
Експозицията може да бъде разгледана от 19 до 25 февруари .

 


 

16.02.2024