Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в инициативата на в. „24 часа“ "Достойните българи"


Столичният кмет Фандъкова връчи наградите на проф. Теньо Попминчев и на Владимир Симеонов. Проф. Теньо Попминчев помага на млади хора, като ги обучава за своя сметка в Калифорния, а Владимир Симеонов намира голяма сума пари я връща веднага на семейството. Отличието от името на проф. Попминчев прие Александър Проданов, студент  в Софийския университет, със златни медали от международни олимпиади.

„Днес трябва да дадем думата на тези хора, да ги чуем, защото това е истината, а тя принадлежи на хората, които имат големи сърца и правят добро. Искам да поздравя „24 часа“ за това, че 20 г. не само успяват да покажат лицата и историите на тези достойни хора, а да утвърдят тезата, че добрата новина е новина и е важна, че ние всички имаме нужда от добри новини. Поклон пред тези достойни хора. Това, което правите, зарежда и показва, че доброто може да победи" – каза Фандъкова по време на церемонията.

Председателят на СОС Георги Георгиев връчи наградата на учителя по история от Пазарджик Илия Михайлов,  който събира пари за онкоболни деца.

Награди получиха още  89-годишният дядо Гено Генов, за това че спаси паметника Майка България във Велико Търново, Татяна и Димитър Узунови за помощта, която оказват на село Редювене чрез своята фондация „Радетели“.  Анестезиологът от МВР Болница д-р Веселин Йолов бе отличен за помощта след земетресението в Турция, а Албина Ясинская, за това, че заедно с екипа си помогна на пострадалите през септември 2022 г. от карловските наводнения.

Посмъртно бяха наградени Мирослав Пектов от Костинброд и Габриел Илиев от Долни Дъбник, които жертваха живота си, за да спасят турист от мъртвото вълнение край Ахтопол.

Сред отличени е и Григор Даулов, кмет на Чавдар, който възроди българското село, и Димитър Димитров, който строи църква с дарения и собствени усилия в село Искър.

Сред отличените в церемонията „Достойните българи“ са Живко Стамболиев, който заедно с приятеля си Теодор Бочев помогна на ранените деца след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. В церемонията бяха отличени още Никълъс Михайлов и съученикът му Йордан Киров, които с бързата си реакция предотвратиха влакова катастрофа, както и Павел Павлов, спасил сирийче и баща му от измръзване. Награда получи и Пламен Анчев от Сливен, който помага на възрастни хора с умствена изостаналост.  

В церемонията бяха отличени още Алберт Попов – за постиженията му в зимните спортове, и Елена Панайотова, която обучава деца в Африка.

Като достойни българи бяха отличени и журналистите Калчо Петков от БНТ, Бесте Сабри от bTV и Мира Иванова и Виктор Николаев от NOVA.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие – копие на ритона от Панагюрското златно съкровище – на ученици от Суворово, за инициативата "Жълтия автобус", който тръгна по села в общината, за да може възрастни хора да си измерят кръвното и да се свържат виртуално с личния си лекар. В автобуса се провеждат онлайн обучения на безработни и възрастни хора.
 



21.04.2023