Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе онлайн разговор с кмета на Киев Виталий Кличко

 

"Подкрепата  за Украйна ни помага да бъдем силни и аз искам да благодаря на вас и на гражданите на София за подкрепата, която оказвате на жените и децата на Украйна във вашия град." Това каза кметът на Киев Виталий Кличко по време на онлайн разговора си със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Разговорът се състоя в рамките на срещата на Йорданка  Фандъкова със зам.-кмета на Киев с ресор спорт и младежки дейности Олена Ховорова, която е на работно посещение в София. В срещата участваха посланикът на Украйна в България Олеся Иласчук и председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева.

Виталий Кличко благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за инициативите за сътрудничество между двете столици  в областта на културата, спорта и грижата за децата. „Това, което се случва в Украйна, не е специална операция, дори не е и война, защото във войната действа правилото жените и децата да не се закачат. Целият свят видя снимките на убитите жени и деца – подчерта Кличко. Той сподели за последствията от войната и проблемите, пред които са изправен градът и жителите на Киев. – Ние, украинците, искаме да бъдем част от европейското семейство" – посочи още той.

"Имате моята подкрепа и подкрепата на моя екип още от първия ден на войната и тя е ясна, последователна и категорична,  – каза Фандъкова. – Силата ви като кмет се състои в това, че правите всичко възможно животът в столицата на Украйна да продължи, – каза столичният кмет Фандъкова. – Децата са най-големите жертви на войната" – каза още столичният кмет и поздрави Олеся Иласчук за това, че въпреки войната децата на Киев са започнали учебната година присъствено и екипът на кмета Кличко прави всичко възможно децата да продължат да учат и да спортуват. София подкрепи бягащите от войната жени и деца още от първия ден и много от тях учат и работят в българската столица.

В края на разговора Виталий Кличко отправи покана към кмета на София да посети Киев.

  

13.09.2023