Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на Център за дигитални технологии към Техническия университет – София

В него са изградени 14 лаборатории, лекционна зала с 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели и изследователи. Центърът е част от проекта УНИТЕ – Университет за наука, информатика и технологии в е-обществото. Голяма част от оборудването е безвъзмездно дарение от водещи фирми в IT сектора.

По време на откриването на Центъра кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави ръководството на университета и благодари за съвместната работа и партньорството, което Столичната община и общинските дружества имат с Техническия университет и даде конкретни примери. Един от тях е партньорството между  Столичния метрополитен и Техническия университет, които работят съвместно по международен проект в областта на електрониката и IT системите в столичното метро. Проектът цели енергийна ефективност и оптимизиране разхода на енергия в постояннотоковите ел. мрежи на метрото.  Целта е да се осигури оптимизация на разхода на електроенергия.  Проектът е „Към интелигентни хибридни мрежи, базирани на DC oптимизиране на производителността на мрежата“.

В София има вече няколко центъра за върхови постижение към отделните университети. „Това е истинската промяна и най-важната трансформация на нашия град – изграждането на екосистема: включва инфраструктура – научна, технологична, техническа, включва университетите – учените, студентите, целия научния потенциал на града ни, включва бизнеса и  институциите, и най-важното, включва младите таланти, които са мотивирани да работят, да се учат и да надграждат“ – посочи още Фандъкова. 

На откриването присъстваха заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, професор Иван Кралов – ректор на ТУ - София, професор Огнян Наков – декан на ФКСТ, представители на университетите и на бизнеса.