Кметът на София Йорданка Фандъкова призова бизнеса да инвестира в младите хора в България

"Инвестирайте в хилядите млади хора, образовани, мечтаещи, знаещи. Инвестирайте в тези хора, струва си." С тези думи столичният кмет се обърна към представителите на бизнеса, които присъстваха на откриването на Webit и подчерта, че  хората са най-големият капитал на София.

„Когато преди повече от 10 години започнахме да говорим за дигитални решения за градовете, на мнозина това звучеше странно, но моята мисия винаги са били образованието, науката, тяхното ефективно включване в развитието както на потенциала на нацията, така и в решаването на задачите на града. Технологиите преобразяват живота ни, нашата задача е да ги използваме за подобряване качеството на живот" – допълни още столичният кмет. 

Фандъкова посочи, че София се превърна не просто в предпочитано място за живот, но и в икономически, образователен и културен център и добави, че зад това стоят усилията на много хора, и припомни усилията на нейния екип в подкрепа на бизнеса.

„Преди няколко години взех решение да развием Общинската агенция, която отговаря за приватизацията, в Агенция за инвестиции. Целта ни беше с адекватни и гъвкави административни решения да подпомагаме бизнеса, който инвестира в София. Създадохме специален инструмент „Зелената карта за административно обслужване“, която дава бърз достъп на бизнеса до административни услуги. До момента сме връчили "Зелени карти" на столични компании с общ размер на планираните инвестиции за над 130 млн. евро.

Създадохме и Програмата Sofia IS, която обединява градската администрация и независими международни консултантски компании, чиято експертиза покрива целия спектър от началните дейности при проучване на средата и възможностите на София като място за следваща инвестиция. В тази Програма вече обединяваме над 25 партньори.

Размерът на планираните инвестиции на обслужените за миналата година инвестиционни проекти от Общинската агенция за инвестиции „Инвест София“ надхвърля 100 млн. евро.

По моя инициатива разработихме и нарочни инструменти в Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, с които подкрепяме иновативни компании. Чрез „Акселератор Стартъп София“ подкрепяме проекти на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на общината" – посочи още столичния кмет.

София израсна от аутсорсинг център до среда, която не само доставя качествени услуги и продукти, но и ги изобретява и разработва тук. Столичните  компании са доставчици на дейности с висока добавена стойност и разработчици на иновативни решения. Част от средата днес са както компании на български основатели, така и чуждестранни лидери, избрали София.

"Webit 2023" е с фокус върху трансформациите в света около нас, развитието на изкуствения интелект и технологиите и възможностите за успешно адаптиране към промените. Форумът събира изследователи, иноватори, инвеститори и лектори от над 50 страни.