Кметът на София Васил Терзиев се срещна с родители на деца, загинали в катастрофи

Кметът на София Васил Терзиев се срещна с родителите на деца, загинали при катастрофи, които наскоро са създали Сдружението “Ангели на пътя”. Надеждата им е да работят заедно със Столичната община, за да бъде подобрена пътната безопасност в града. Те поискаха да бъде направена видима маркировката около училищата, да се сложат парапети, както и всички пешеходни пътеки в града да бъдат повдигнати и осветени. Според тях трябва да се търсят и нови технически решения за намаляване на скоростта по столичните улици и булеварди.  

„Животът на децата е най-важен и темата за пътната безопасност е приоритетна за нас“ – каза кметът Васил Терзиев. Той пое ангажимент да бъде направен анализ на риска и ревизия на поставените пътни знаци в града.   

По време на срещата родителите поставиха и въпроса за промяна в законодателството, за което търсят политическа подкрепа. Според тях са необходими много по-високи санкции за хората, които шофират след употреба на алкохол или карат с несъобразена скорост. 

Родителите поискаха съдействие от кмета за изграждането на паметник в памет на загиналите в пътнотранспортни произшествия деца. Той ще бъде поставен в Северния парк, а кметът на София Васил Терзиев и кметът на район „Надежда“ Димитър Димов поеха ангажимент да съдействат за придвижване на административната процедура. 

Васил Терзиев увери родителите от Сдружение “Ангели на пътя”, че Столичната община ще съдейства и за организиране на кампания със силни послания, която да стигне до възможно най-много хора и да накара любителите на високите скорости да се замислят за риска и последствията, които водят до отнемане на човешки животи.

26.01.2024