Кметът на София Васил Терзиев се срещна с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу


Мрежата на Балканските градове В40 и участието на София, предизвикателствата пред големите градове като справянето с климатичните промени, трафика и дигиталната трансформация обсъдиха на съвместна среща тази седмица в Истанбул кметът Васил Терзиев и турският му колега Екрем Имамоглу. 

Мрежата на Балканските градове В40 е инициатива, която цели задълбочаване на връзките на градовете във всички сектори, в икономиката, културата, образованието, местната демокрация, но и ще решава глобални предизвикателства като изменението в климата, местната демокрация, устойчивото управление. 

Кметът Терзиев изрази своята готовност да допринесе със своя опит в технологичния бизнес за ефективното управление и развитие на мрежата Б40 и укрепване на връзките с Истанбул. 

Двамата разговаряха и за важността на големите инфраструктурни проекти на градовете, каквито са развитието на метрото, управлението на отпадъците, както и поддържането на зелените площи. Кметът на Истанбул изрази готовност за сътрудничество в областта на почистването на градската среда. През последните няколко години в Истанбул са открили 5 нови съоръжения за отпадъци. Кметовете обсъдиха и проекти за пречистване на водите, както и за реставрация на исторически сгради. 

Турският мегаполис работи активно за дигитализиране на системите и създаване на универсално приложение за предоставяне на услуги за гражданите с помощта на изкуствен интелект. 

Екрем Имамоглу изрази надеждата си, че кметът Терзиев ще помогне за създаването на статуя или градина, посветена на турския национален герой Кемал Ататюрк.

Кметът на Истанбул сподели своя опит в създаването на общинска "Академия за млади лидери", която подготвя по-добри служители за държавни длъжности.

08.03.2024