Кметът на София Васил Терзиев проведе щаб за готовността за зимното почистване

Кметът на София Васил Терзиев проведе общински щаб, за да провери готовността за работа през зимата и почистването на снега в града.
На работната среща присъстваха директорите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община Красимир Димитров, на Столичен инспекторат инж. Николай Неделков, на Столичната пожарна комисар Веселин Гетов, както и ръководители на експлоатационните дружества „Електрохолд“, „Софийска вода“, „Топлофикация“ и представители на фирмите оператори, отговорни за почистването на града.

Кметът Терзиев се запозна със създадената организация и координацията на работа и готовност за почистване на улиците в града.
10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен, съобщи директорът на дирекцията Красимир Димитров.
Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столична община. Фирмите, ангажирани с почистването на града, за реакция при снеговалеж трябва да разположат 170 снегопочистващи машини на 56 определени местостоянки на територията на София.
Снегопочистващата техника е снабдена с gps система и може в реално време да се проследи работата ѝ.
Подходите към подлези и метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почистени до 7:30 ч. сутринта.
В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките се извършват с пясък. На територията на Природен парк „Витоша“ обработките се извършват също само с пясък.

Столичната пожарна и аварийните екипи на общината реагират на сигнали и работят в координация, посочи комисар Гетов.
От екплотационните дружества увериха кмета, че имат аварийни екипи, техника и готовност за работа.

 

17.11.2023