Кметът на София Васил Терзиев присъства на представянето на първия медицински хеликоптер в България

Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service), вече е в България. Днес той беше представен пред журналисти. Събитието се състоя на авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, а на него присъстваха министър-председателят Николай Денков,  министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването Христо Хинков, заместник-кметът Иван Василев, областният управител на град София Вяра Тодева, посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, Бойко Благоев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев, представители на Европейската комисия.

„Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт, така както в другите европейски държави” – заяви министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Министерство на здравеопазването поема организацията на дейностите по използването на летателната машина.

Машината е произведена от италианската фирма „Леонардо“ и е закупена с европейски средства. Той е първият от общо шест хеликоптера, които ще станат част от въздушната помощ. До края на тази година трябва да пристигнат още две въздушни линейки.

Първите български пилоти, които ще ги управляват, вече са завършили обучение в Италия и са получили своите свидетелства за летателна способност.
На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават обучения.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.