Кметът на София Васил Терзиев посети Софийската света митрополия

Приемът се състоя в сградата на Софийска света митрополия, като там присъстваха: Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, Емил Велинов, началник-отдел „Протокол“ към Св. Синод, и Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Епископ Поликарп приветства новоизбраното ръководство на Столичната община от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той благодари за дарението, направено лично от кмета, за строежа на новия храм, посветен на св. Патриарх Евтимий Търновски, който се изгражда в район „Люлин“ на столицата.

Софийският викарий запозна кмета Терзиев с проектите, по които работи Св. митрополия за изграждането на нови храмове, енории и неделни училища. Той подчерта, че храмът „Св. Стефан“ в Южния парк се строи изцяло с църковни средства, и помоли за съдействие от страна на общината.

Запозна столичния кмет с проекта за изграждане на Дом за възрастни свещеници, монаси и монахини на територията на храм „Св. Стефан“, както и с работещите от години църковни социални кухни, които благотворително раздават храна на стотици хора.

Кметът Васил Терзиев изрази готовност Столична община да помага при изграждането на храмове и да подкрепя социалните проекти, при които обществото се обединява, като подчерта, че ръководството на общината „преди всичко търси общото между хората, а не това, което ги разделя“.

На среща бе обсъдена и необходимостта от организиране на образователни инициативи, които са насочени към деца и ученици и ще допринасят за тяхното духовно развитие.

Епископ Герасим запозна столичния кмет с централните имоти на Св. Синод като помоли за подкрепа при довършителните строителни работи в Богословския факултет, както и за художествено осветление на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. По отношение на площад „Св. Неделя“ кметът Терзиев изрази позицията си, че е предвидено да бъде пешеходно пространство.

На срещата присъства и кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

08.03.2024