Кметът Фандъкова, „Америка за България“ и “Тръст за социална алтернатива” дадоха старт на изграждане на зелено пространство с детска площадка в кв. „Факултета“

Днес, 26 септември, кметът на София Йорданка Фандъкова, г-жа Нанси Шилър, президент на „Америка за България“ и Фондация “Тръст за социална алтернатива” дадоха началото на изграждането на зелено пространство с детска площадка в кв. “Факултета“.
"Проектът е не само за изграждане на детска площадка и зелено пространство, а за промяна на нагласите на общността чрез образование. Това е проект с голям социален ефект" – каза кметът Йорданка Фандъкова.

Изпълнението започна в присъствието на Гари МакДаугъл, основен дарител в реализиране на идеята на Фондация “Тръст за социална алтернатива”.
Детската площадка се изгражда на терен, който ще бъде облагороден и се намира в непосредствена близост до център МИР на Фондация „Здраве и социално развитие“, с ръководител д-р Кабакчиева. Центърът и предоставените в него социални и образователни услуги са подкрепени от Столична община.
Кметът Фандъкова благодари на д-р Кабакчиева, която развива Центъра и предоставя здравна и социална подкрепа на общността в квартал, в който живее една от най-уязвимите социални групи в нашия град. Фандъкова благодари и на г-жа Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, за подкрепата, защото „промяната в общността е възможна чрез образование, а промяната идва след обединяване на много хора“ – посочи също столичният кмет.

С изграждането на благоустроената зелена площ ще се разширят възможностите за образование. Създава се и пространство, за което хората ще се грижат.
Проектът бе избран по Програма „СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО“, създадена по идея на кмета Фандъкова, в която проектни идеи, финансирани от бюджета на общината се предлагат и избират чрез гласуване от гражданите. Това е един от 4-те проекта, които спечелиха гласуването по Програмата със 709 гласа.

Фондация “Тръст за социална алтернатива” счита, че подобни програми са много важни и полезни за изграждането на общност. Г-н МакДаугъл поздрави кмета Фандъкова за инициативата и изрази увереност, че мястото ще бъде изпълнено с много детска радост. Оборудването на площадката със съоръжения за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 години ще бъде предоставено като дарение от Фондация “Тръст за социална инициатива”.

Фотограф: Аделина Ангелова