Кметът Фандъкова удостои с грамоти личности, допринесли за издигането на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия

​​​​​​В навечерието на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на личности, допринесли за издигането на паметника на Апостола на свободата в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“.

"Паметникът в парка на Военната академия е най-новият паметник на Левски в София. Това място е символ на приемственост на заветите на Левски към младите хора и възпитаниците на Висшето училище" – каза също кметът Фандъкова.

Кметът благодари на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на всички военно-патриотичните организации и родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си допринесоха да се реализира благородната инициатива за паметника на Васил Левски на това място.

Апостолът е най-светлата личност в българската история и името му е записано завинаги в пантеона на българската вечност. За принос при изграждане на паметника на Левски бяха удостоени: ген. Стоян Топалов – председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посмъртно, ген. Петко Драгоев – почетен председател на Комитета за изграждане на паметника на Левски, арх. Венцислав Йочколовски – изготвил и дарил проекта за паметника, ген. Груди Ангелов – началник на ВА „Г. С. Раковски“, скулпторите Красимир Ангелов, Марин Марков, Иван Ненков, инж. Стоян Шатов – ръководител при изпълнението на проекта, инж. Цветан Панчилов, инж. Мартин Димов, ген. Тодор Дочев – началник на Военна академия.

Неговите думи са силни и днес. Учеше ни, че „народното дело“ е свято. „За отечеството работим – кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим.“ Да забравим егото си и да бъдем единни. В писмата на Левски четем думи, които ни водят към единодействие. Защото “за съграждането на отечеството са нужни задружни сили, срещу които не може да противостои и най-силната стихия”. Думи за обединение и съграждане, а не за противопоставяне, което така ни е нужно. Нека тези мъдрости ни водят и днес и така, както почитаме паметта на Левски, да пазим заветите му и да му бъдем верни" – каза също кметът Фандъкова.

„С изграждането на паметник на Апостола в парка на Академията се допълва културно-историческия облик на това място, което е свързано с традициите на българската войска. В миналото в „Княжевската градина” са се провеждали тържества и чествания, свързани с воинските празници, традиции и ритуали. Инициативата за създаването на паметника е на Съюза ва възпитаниците на Военното на Негово Величество училище, по-късно НВУ. Този паметник напомня за гения, патриотизма и високите добродетели на Васил Левски и е символ на неговата саможертва за Свободата на България. Изграден в края на „Алеята на началниците на Военното училище”, той подчертава духовната приемственост на посланията, завещани от Апостола към поколенията военачалници и преподаватели, възпитавали и продължаващи да възпитават офицерите във Военното училище и Военната академия. Военната академия е мястото, в което най-добре се вижда, че заветите на Апостола не са забравени. Левски и Раковски като съратници и съмишленици отново имат един общ дом“ – каза в словото си ген. Тодор Дочев, началник на Военна академия.

Ген. Дочев връчи плакет на кмета на София за ползотворното сътрудничество между Столична община и Военната академия и работата ѝ по съвместни проекти в града.

В сградата на Военната академия е представена и изложба с книги за Васил Левски, издавани в различни години.


Фотограф: Аделина Ангелова​​​​