Кметът Фандъкова откри изложба за дейността на „Ротари България“ в Музея за история на София

 

По повод 90 години от създаването на първия "Ротари клуб" в България в Музея за история на София бе открита изложба и направено дарение с над 60 артефакта, свързани с живота на Организацията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри изложбата и поздрави „Ротари“ за значимата им обществена роля в живота на столицата чрез развитие на социално отговорна дейност в образованието, културата, екологията. Тя поздрави за събирането, съхранението и опазването на историческото наследство на Организацията г-н Цвятко Кадийски, който е син на един от първооснователите на "Ротари" у нас.

Над 60 артефакта, свързани с живота на „Ротари“ от предвоенните клубове (например радиото, подготвяно за даряване на Общинския дом за слепи деца, невръчено поради забраната на "Ротари" през 1941 г., писалката, с която е подписан протоколът за създаване на първия клуб). Особено важно място в колекцията заема  “Галерия Ротари“, която включва над 40 оригинални портрета и шаржове на ротарианци от Борис Георгиев, Константин Щъркелов, Александър Добринов, Александър Божинов, Райко Алексиев. Сред предоставените значими предмети е фотоапарат, с който се предполага, че е направена снимка след бомбандировките над града и храма „Света Неделя“ и тя е станала достояние на света.

"Историята на "Ротари" – София е неизменна част от нашия град и в своя път през последните 10 години софийските клубове работят в тясно сътрудничество със Столична община" – каза кметът Фандъкова.

"Радвам се, че заедно сме партньори в инициативи, свързани със здравеопазването – в подкрепа на социално уязвими хора, както и за екологията. Благодаря ви за вашата социална отговорност в нашия град, – каза столичният кмет. – Радвам се, че историята на ротарианството и личностите, работили през годините, са част от Музея за история на София и в следващите две седмици софиянци и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с тази интересни факти" – посочи кметът.

 



 

 

28.04.2023