Кметът Фандъкова връчи наградите на млади учени на БАН

 

"Като кмет на София винаги съм вярвала, че в основата на успешното развитието на обществото ни, на страната ни, на нашия град стои науката, научните изследвания, анализите и прогнозите. Затова благодаря от сърце на Българската академия на науките. Защото тя се включи още в началото в създадения от мен „Експертен съвет по наука“ към Столичната община и в различните научни съвети в направленията на общината. Редица са проектите, по които работим заедно, и това дава шанса на нашия град да използва огромния научен потенциал на БАН и университетите на града."

Кметът благодари на учените от БАН за постиженията. По думите ѝ: „Зная, че силата на науката, на знанието на просветата е огромна, но тя не би имала това значение, без да бъде предавана на младите хора. Най-добрите професори остават в историята не само със своите научни постижения, а със своите школи, със своите студенти и ученици. Затова поздравявам БАН за усилията за привличането на младите хора.“

Кметът Фандъкова се обърна към младите учени с пожеланието за вдъхновение оттук нататък и тези награди да им дават крила да общуват, да пътуват, но да продължат да работят за българската наука.

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди 22-ма млади учени в различни области на научните изследвания. Отличията се връчват в две категории: награда за най-млад учен „Иван Евстратиев Гешов“ и наградата за млад учен „Проф. Марин Дринов“. На събитието присъстваха заместник-председателите на БАН проф. Евдокия Пашева, проф. Хаджитодоров, а академична лекция изнесе чл.-кор. Мирослав Дачев на тема: "Езикът: време за гордост, време за размисъл и тревога".

 

 

 

23.05.2023