Кметът Фандъкова връчи грамота на директора на Фондация "Американ Джойнт" Ариел Цванг

 

Фондацията е подкрепила редица инициативи на ОЕБ „Шалом“ в София, сред които е ново училище

"София е град на мъдростта и толерантността и тези ценности са много важна част от морала на нашата съвременна и успешна образователна система, която развиваме, защото няма по-важно от нашите деца и тяхното добро образование. Еврейската общност е част от хората на нашия град, която от столетия има огромен принос в сферата на изкуствата, образованието, науката и бизнеса на София. Организацията на евреите в България „Шалом“ от много години осъществява благотворителни каузи – работим по съвместни инициативи за борба срещу езика на омразата и за утвърждаването на демократичните ценности. Ние продължаваме традициите на София като център на религиозна и етническа толерантност." Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която връчи грамота за заслуги за реализирането на редица инициативи на изпълнителния директор на Фондация "Американ Джоинт" г-жа Ариел Цванг.

Грамотата бе връчена в рамките на представяне на проекта за ново еврейско училище, което ще бъде изградено в район „Възраждане“, „Зона Б-19“.

„Това е първото еврейско училище за последните 70 години и то ще бъде гарант за бъдещето на еврейската общност. Преди три години открихме наше училище, но тази сграда вече е прекалено малка, за да побере желаещите. Това ново училище ще допринесе за развитието на нашия град и бъдещето на еврейската общност" – посочи проф. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“. Той благодари на кмета Фандъкова, която подкрепя и работи за образованието и развитието на столицата.

"София познава в историята си еврейските училища, които съществуваха до 1951 г. Възстановяването на тази образователна традиция е важна стъпка и принцип на мъдрост. С решение на Столичен общински съвет през 2019 г. е учредено безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху имот от около 8 000 кв. м в полза на Организация на евреите в България „Шалом“ за изграждане на училищен комплекс в район „Възраждане“.
Изграждането и ремонта на училища е мой приоритет. Затова идеята на еврейската общност за строителство на училище е в съответствие с традициите на София" – посочи също Фандъкова.

На представянето на проекта за новото училище присъстваха и зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.
 

26.01.2023