Кметът Фандъкова: Променихме системата на предучилищното образование в София и я направихме най-добрата в страната

"През последните 18 години заедно изградихме системата на предучилищното образование в София и я направихме най-добрата в страната. Благодаря на всички, с които преминахме заедно през тежките реформи, и помогнаха системата да се надгради и развие, и сега да е съизмерима със системата на предучилищното образование в Европа. Темпото на работа, което наложихме, не бива да спре." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в думите си пред директорите на столичните детски градини преди началото на учебната година.
Кметът Фандъкова заяви, че "през последните години защитихме редица промени за образованието. Лично държах в заглавието на Закона за училищно и предучилищно образование да бъде включено и „предучилищно образование“.
Чрез системата на делегираните бюджети осигурихме по-голяма самостоятелност и свобода на вашата работа.
Промяната, която защитихме, за трайно увеличение на учителските заплати позволи системата да се обогатява с млади учители, а това е важно. С вашия труд и професионализъм вие издигнахте професията на учителите и я направихте по-авторитетна" – подчерта също Йорданка Фандъкова.

Фандъкова припомни работата си за решаване на проблема с недостига на места в детските градини: "Като зам.-кмет повдигнах лично темата. Преди създаването на електронната информационна система за прием в общинските детски градини родителите стояха на опашки през нощта, за да запишат децата си, а проблемът с недостига на места не беше видим. Аз го направих видим, защото, когато един проблем е видим, той може да бъде решаван и това ни позволи да защитим и насочим инвестиции. Създадох първата програма за строителство на детски градини, сред това и за строителство на училищни сгради.
Гордея се с нашите детски градини и училища и това е оценка за вашата работа. През последните 14 години построихме 140 нови сгради на детски градини и в момента изграждаме 22. Все още има нужда от модернизация на детски градини и училища.
Наложихме и инвестиции и темпо на работа, което не трябва да спира независимо кой е кмет и какъв е съставът на Общинския съвет." По думите на столичния кмет системата на столичното образование е променена и тази промяна е необратима.

Столичният кмет благодари за съвместната работа на двата работодателски съюза (Съюза на работодателите в състава на народната просвета в Република България и Сдружението на директорите), както и трите синдикални организации (Синдиката на Българските учители, КТ „Подкрепа“ и НУС). "Включихме и родителските организации, развихме и партньорства между всички институции, защото диалогът е изключително важен.
Гордея се, че бях част от системата на столичното образование преди да стана заместник-кмет" – каза също столичният кмет Фандъкова. Тя пожела на директорите и техните екипи много вдъхновение, здраве и сили.



 

11.09.2023