Кметът Фандъкова: Около 500 души и седем институции се включват в учението за действие при земетресение


Полево учение за действия при земетресение по Плана за действие при земетресение се проведе днес в София. Около 500 души, 7 институции, доброволци и 11 частни структури се включват в учението. "Първата цел на учението, организирано от Столичната община, за действие при земетресение е да проиграем координацията и комуникацията между различните служби, които са призвани да реагират много бързо в помощ на хората в София, – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. – Важно е също да обясним на хората какво се прави, защото никой не е застрахован" – посочи също кметът Фандъкова. 
Учението се проведе на територията на ж.к. „Люлин 6“, между бул. „Панчо Владигеров“ и ул. “Джавахарал Неру“.
Столична община има План за защита при бедствия и на терен бяха представени показани спасителни действия по План за земетресение. 
В учението участваха Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН), Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Аварийно спасителното звено на Столичната община, Българския Червен кръст, структури на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия, Столичната РЗИ, район "Люлин", „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, за техника и оборудване, мобилни оператори.

"За нуждите на учението се проигра ситуация при, която на територията на София се е случило земетресение с магнитуд 6.0 степен. Мобилизирахме се, проведохме предварителна координация и започваме спасяването на хората от един блок" – обясни столичният кмет. 

Йорданка Фандъкова благодари на главния комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, на адм. Емил Евтимов, началник на отбраната за съвместните действия, както и на директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров, който направи организация и координация за провеждане на учението. 
"Координираните и бързи действия на институциите са ключът за навременната и животоспасяваща реакция при бедствия" – подчерта също кметът Йорданка Фандъкова. 

В учението бяха извършени действия по издирване и спасяване на хора с помощта на обучени екипи и техника геофон и камера, спасителни действия по алпийски способ, отвеждане на пострадалите с линейка, както и действия по евакуация и последващо ликвидиране на последствията от земетресението. 

В спасителните акции са включиха и обучените кучета Норд, Нико и Емир. 
Полевият лагер на терен имаше триажна зона, зона за евакуация, зона за храна и вода, пункт за пострадали домашни любимци. 

Фотограф: Аделина Ангелова