Кметът Фандъкова: Днес е важно да помним уроците на историята, да работим обединени и да вървим напред, защото свободата и независимостта са отговорност пред хората

"Преди 115 години нашият народ, воден от забележителни лидери, постига националния идеал – свободна и независима България, такава, за каквато е мечтал и Апостолът Васил Левски. Нашите предци показват, че когато имат ясна цел, могат да са единни и да извоюват забележителни за България резултати." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод 22 септември. Тя поднесе цветя на паметника на Независимостта на пл. “Княз Александър I“ в столицата.

"В София на този ден се свиква тържествено заседание на Общинския съвет и това е празник за София. Така и днес организираме тържественото честване на този ден, за да могат софиянци да си припомнят този ден, да се гордеят с историята и да помнят уроците на историята, че трябва да работим заедно, да сме обединени и да вървим напред, защото свободата и независимостта са отговорност пред хората" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.

На тържественото честване присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общински съветници Стефан Марков, Борис Петров.

В програмата Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" изпълниха тържествени химни като „Шуми Марица“. Водещ на церемонията бе актрисата Василка Сугарева.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

Фотограф: Аделина Ангелова