Кметът Йорданка Фандъкова получи награда за значими усилия в борбата срещу проявите на антисемитизъм и езика на омразата

Организацията на евреите в България „Шалом“, Американският еврейски комитет за България и „Кмета.bg“ връчиха награда на кмета на София Йорданка Фандъкова за значими усилия в борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия и език на омразата.

"Наградата е за борбата за запазване на изконни човешки ценности във време на разделение и нетолерантност. Това е кауза, която обедини много хора, неправителствени организации, институции и дипломатически представителства" – каза кметът Фандъкова при получаване на отличието.

Столичният кмет заяви: „София означава мъдрост. В своята вековна история София е град, в който мирно съжителстват различни вероизповедания. Мястото на толерантността е сърцето на нашия град, където светят в хармония храмовете на големите световни религии. Едиктът на Толерантността, който е подписан в древна Сердика, с който се спира гонението срещу християните, не е само исторически факт, а завет към векове на взаимно разбирателство и уважение. Това е един завет за всички нас.“ По думите на кмета Фандъкова "въпреки трудностите ние успяваме да отправим това послание и се надявам и следващия кмет на града да продължи тази дейност, за да оставим на децата си завета за мъдростта и човечността."

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

19.09.2023