Кметът Йорданка Фандъкова връчи Първа награда в конкурса за есе, посветен на 100 г. от рождението на писателя Ивайло Петров

"Днес отбелязваме 100 години от рождението на един от най-знаковите съвременни български писатели – Ивайло Петров. Неговият талант вдъхнови и продължава да вдъхновява млади творци в литературата и филмовото изкуство. Столична община организира конкурс за есе и изложба в деня на рождението на писателя." Това каза на церемонията по награждаването кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на съпругата и дъщерята на писателя. Тя връчи Първата награда, която се присъжда на Цветелина Симеонова, ученичка в ППМГ "Добри Чинтулов" в град Сливен.

Конкурсът за написване на есе по тема: "Преди да се родя и след това" е организиран по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова.

"С този проект почитаме бележития писател и откриваме нови таланти. София отново показа, че създава и събира таланти. София е столица на духовността и творчеството" – посочи също кметът.

Фандъкова поздрави всички 47 участници от цялата страна, които са предложили текстове за конкурса.

Кметът на София благодари на журито с председател Недялко Йорданов и членове Анжела Димчева и Митко Новков, които разгледаха есетата и отличиха най-добрите, както и на семейството на писателя, което подкрепя организирането на конкурса и изложбата с картини на Ивайло Петров, която е експонирана в Столичната библиотека.

Творбите на Ивайло Петров поставят въпроси, които всеки човек си задава, отварят врати към времето назад и бъдещето, които будят любопитството ни често. Показват ни неизвестното, за да не останем слепи за най-важното: кои сме, защо сме дошли на този свят и какъв е смисълът на нашия живот.


Награди в първа възрастова група – 16 – 19 години

Втората награда получи Марк Георгиев – ученик от I НЕГ, София. Наградата бе връчена от заместник-кмета на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош.

Специална награда на Съюза на българските писатели – грамота и книги на издателство „Български писател“, получи Габриела Димитрова от 37. СОУ гр. София. Отличието бе връчено от г-н Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели.

Съюзът на българските писатели връчи и награда на Десислава Гарванова – ученичка в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“ София. Отличието поднесе г-жа Анжела Димчева.

Специалната награда на семейството на Ивайло Петров получи Даяна Дурчева – ученичка от ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – гр. Сопот.


Награди във възрастова група 20 – 30 години

Първа награда получава Димитрина Иванова от Асеновград. Отличието ѝ бе връчено от председателя на журито – големия поет Недялко Йорданов.

Втора награда получи  Симона Георгиева от град Стралджа. Отличието връчи Юлия Цинзова.

Специалната награда на Съюза на българските писатели получи Михаил Митков. Отличието връчи г-н Митко Новков – писател, редактор в БНР и член на журито.

Втората награда на Съюза на българските писатели връчи г-жа Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община.
Наградата получи Златина Чифутска от град София.

Специална награда на семейството на Ивайло Петров получи Радостина Иванова от София – студентка в СУ „Кл. Охридски“. Отличието връчи дъщерята на Ивайло Петров – София Петрова.

Специално признание от членовете на журито „Наградата на журито“ получи Мариана Бурова от град Пазарджик, ученичка в СУ "Д-р Петър Берон". Отличието ѝ връчи председателят на журито Недялко Йорданов.

 

 


19.01.2023